Καλώς ορίσατε στο ενημερωτικό blog του Π. Τ. Κρήτης της Έ. Ε. Χ.
Σκοπός δημιουργίας του blog είναι
να λειτουργήσει ως ένα μέσο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για θέματα Χημείας και όχι μόνο!
Περιμένουμε τις απόψεις σας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας!

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Π. τ. Κρήτης
Επιμενίδου 19, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο-fax : +30 - 2810 - 220 292
e-mail: eexkritis@yahoo.com
Site: www.eex-crete.gr
Αναζητείστε την ομάδα μας στο facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=295140294473

Ωράριο λειτουργίας της γραμματείας του Π.τ. Κρήτης:
Τετάρτη, Παρασκευή 18:00-21:00

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ομιλία προέδρου Ε.Ε.Χ. Γ.Αρβανίτη σε εκδήλωση βράβευσης διακριθέντων στον Π.Μ.Δ.Χ., Ολυμπιάδα Χημείας και κοπή πίττας

Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα Περιβάλλοντος
Κύριε Γενικέ Γραμματέα Καταναλωτή
Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων,
επιστημονικών ενώσεων, κλαδικών συλλόγων, καθηγητές, επιστημονικών τμημάτων της Ένωσης

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με δικαιολογημένη συγκίνηση και χαρά χαιρετίζουμε την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση - βράβευση των διακριθέντων στον 28ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας που έχει καθιερωθεί ως θεσμός πλέον και εφέτος συμπληρώνει 29 χρόνια ζωής και την 41η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας και στην κοπή της πίττας της ΕΕΧ.

Η παρουσία σας εκτός από τιμητική δείχνει τη συναντίληψη και κοινή επιδίωξη όσον αφορά τα επιστημονικά θέματα του κλάδου μας, τη σημασία της επιστήμης της χημείας και των εφαρμογών της στη σύγχρονη εποχή, το ρόλο που πρέπει να παίξουν οι επιστήμονες χημικοί στην αλλαγή του παραγωγικού ιστού της χώρας, στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την εμφάνιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Νομοτελειακά ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από τις δυνάμεις που στοχεύουν να σπάσουν την αλυσίδα. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας, η στιγμή που θα φανεί η δύναμη των «δεσμών συνοχής της ένωσης». Ταυτόχρονα το καπάκι της ελληνικής χύτρας άνοιξε και πλήθος σοβαρών θεμάτων που για χρόνια τα κρύβαμε κάτω από το χαλάκι (όπως το εξωτερικό χρέος, η έλλειψη μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η ανεργία, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου, η διάβρωση των κομμάτων και της κοινωνίας, οι εξυπηρετήσεις) ξεχύθηκαν και απειλούν την κοινωνική συνοχή και την εθνική μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε άλλη μία ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον χρόνο. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές και ριζικές αλλαγές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προκλήσεις όμως εκτός από τον κίνδυνο και τον φόβο για το άγνωστο καινούριο περιβάλλον εμπεριέχουν και την ελπίδα για το ξημέρωμα της επόμενης μέρα που σίγουρα θα έρθει.
Σ΄ αυτήν την κρίσιμη καμπή για τον τόπο που οι ανακατατάξεις είναι καθημερινές και οι προκλήσεις είναι συνεχείς είναι σημαντικό να υπάρχουν σταθερά σημεία αναφορά για ξέρουμε που βρισκόμαστε, να υπάρχουν φάροι να μας δείχνουν το δρόμο. Οι επιστήμες και ο επιστημονικός κόσμος καλούνται να καλύψουν το ρόλο αυτό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των επιμελητηρίων μεταξύ των οποίων και της Ε.Ε.Χ.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών ιδρύθηκε το 1924 και είναι το αρχαιότερο επιστημονικό επιμελητήριο, με εθνική καταξίωση και διεθνές κύρος. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ως ΝΠΔΔ και θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης παλαιότερα από το Οικονομίας Ναυτιλίας σήμερα, επιδιώκει να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα με επιστημονική προσέγγιση και ταυτόχρονα με κοινωνική ευαισθησία όπου απαιτείται. Στα πλαίσια αυτά ζητάμε καταρχήν να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτική η γνωμοδότηση της Ένωσης μας σε κάθε νομοθέτημα, καθώς και σε κάθε κανονιστικό κείμενο, που αφορά σε σημαντικά θέματα κοινωνικής φύσεως (Π.Δ., Υπουργική Απόφαση) του Υπουργείου Οικονομίας & Ναυτιλίας καθώς και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων (ΥΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα). Στην ΕΕΧ διαπιστώνεται ότι σε επίπεδο διακηρυκτικού λόγου όλων των πολιτικών αρχηγών και κομμάτων οι πολιτικές που προτείνονται δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σωστά χωρίς τη συμμετοχή των Χημικών, υπό οποιαδήποτε σχέση εργασίας και συμμετοχή αυτών στα όργανα κοινωνικού και οικονομικού διαλόγου.
Είναι τέτοιο το φάσμα της ενασχόλησης της επιστήμης της Χημείας που ολοένα και πιο συχνά αποκαλείται Κεντρική Επιστήμη. Δεν είναι τυχαίο που η Χημεία θεωρείται σήμερα τόσο σπουδαία. Εκμεταλλεύεται το θεωρητικό υλικό που της παρέχει η μελέτη του μικρόκοσμου από τη Φυσική και η αυστηρή λογική των μαθηματικών, για να χτίσει ένα τεράστιο οικοδόμημα θεμελιωμένο σε στερεές βάσεις. Με την κατανόηση των βασικών νόμων που διέπουν τη συμπεριφορά της ύλης, οι χημικοί είναι σε θέση να προχωρήσουν αυτόνομα, όχι πια σε τυχαίες ανακαλύψεις, αλλά σε προγραμματισμένους στόχους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, αρκεί να υπάρχει η θέληση, δεδομένου ότι χρειάζονται πολλές προσπάθειες ώσπου να φθάσει κανείς στο σκοπό του.

Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της Χημείας και τη συνεισφορά της στην ευμάρεια της ανθρωπότητας, ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2011 Διεθνές Έτος Χημείας με γενικό τίτλο «Χημεία – η ζωή μας, το μέλλον μας».
Η επιλογή της χρονιάς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την απονομή του βραβείου Nobel Χημείας στη Maria Curie και προσφέρει την ευκαιρία να εορταστεί παράλληλα η προσφορά των γυναικών στην επιστήμη. Επίσης το 1911, ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Χημικών Κοινοτήτων (International Association of Chemical Societies, IACS) η οποία αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα διεθνούς επιστημονικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Χημικών και πρόδρομο οργάνωση της γνωστής σε όλους μας IUPAC, η οποία δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επικεφαλής της διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ η UNESCO σε συνεργασία με τη IUPAC. Η ΕΕΧ, η 3η τη τάξει χημική ένωση στον διευρημένο ευρωπαϊκό χώρο (βλέπετε υπάρχουν τομείς που πρωτοπορούμε), θα συμμετέχει ενεργά, με ρόλο και τρόπο που της αρμόζει στο Διεθνές Έτος Χημείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αμέριστη συνδρομή της ελληνικής πολιτείας στην οποία προσβλέπουμε.

Οι δραστηριότητες που θα αναληφθούν στα πλαίσια του εορτασμού θα υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστήμης της Χημείας στη διατήρηση των φυσικών πόρων καθώς οι δεκαετία 2005-2014 έχει ανακηρυχθεί «Δεκαετία Παιδείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη» από τον ΟΗΕ.
Είμαστε βέβαιοι ότι στο διάστημα που μεσολαβεί έως την έλευση του 2011 η απαράδεκτη «υποβάθμιση» του μαθήματος της Χημείας στη Β/θμια Εκπαίδευση που «απορύθμισε» την εκπαιδευτική διαδικασία και δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα χημικά και μη στη Χώρα μας θα έχει λήξει.
Οι προτάσεις μας γνωστές και διατυπωμένες με σαφήνεια, η συγκυρία ευνοϊκή, οι αποφάσεις αναμένονται για να αποφύγουμε την διεθνή πλέον χλεύη.
Το 2010 που είναι το έτος προετοιμασίας για το Διεθνές Έτος Χημείας οι χημικοί ψάχνουν για τα Επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Η Κατοχύρωση του επαγγέλματος του Χημικού και όλων των Χημικών ειδικοτήτων σε σχέση με το κοινωνικό όφελος, αποτελεί μία μεγάλη εκκρεμότητα της πολιτείας προς το κλάδο μας. Μέχρι σήμερα η άσκηση μέρους του επαγγέλματος του Χημικού βασίζεται σε νομοθετικά διατάγματα του 1926, του 1927 και σε νόμους του 1928 και του 1934. θεωρούμε πλέον ότι έχει ωριμάσει η έκδοση ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών της και των πτυχιούχων των Τμημάτων Χημείας. Οι παλινωδίες στο από το ΣΑΠΕ ήρθε πιστεύω η ώρα να τελειώσουν.
Κύριες και Κύριοι

Όλες οι αναπτυξιακές δραστηριότητες πρέπει να στοχεύουν στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον και στο μέλλον του πλανήτη μας. Ακόμη και με το ελάχιστο αυτό περιεχόμενο η ποιότητα ζωής έχει θετικό προσδιορισμό στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας, της Ασφάλειας των πολιτών, της Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Αυτό πρέπει ακόμη να συμφωνήσουμε είναι η σχέση της ανάπτυξης με την προσπάθεια για την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν απόψεις, των υπέρμαχων της ανεξέλεγκτης, τάχα ανάπτυξης, θεωρούν την μέριμνα για την ποιότητα ζωής σαν τροχοπέδη. Αντίθετα, για εμάς, η Βιώσιμη ανάπτυξη, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ο ελεύθερος χρόνος, η προστασία του καταναλωτή, το περιβάλλον, η πρόνοια ο πολιτισμός, ο αθλητισμός αποτελούν αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά δικαιώματα που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και προάγουν την κοινωνική συνοχή. Αποτελούν τις βάσεις που θέλουμε να διευρύνουμε για να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο αύριο.
Οι χημικοί πάλι πρωτοπόροι εδώ και 15 χρόνια εμπνεύστηκαν και ανέπτυξαν την Πράσινη Χημεία και την Πράσινη Χημική Τεχνολογία. Έκτοτε αναδεικνύουν τη φιλοσοφία, τις αρχές, το ρόλο και τις δυνατότητες της Πράσινης Χημείας και της Πράσινης Χημικής Τεχνολογίας στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος κατά τρόπο βιώσιμο. Στην αρχή αντιμετωπίζαμε συχνά δεικτικά σχόλια και αστεϊσμούς.
Σήμερα όμως η πράσινη ανάπτυξη που στηρίζεται στην Πράσινη Χημεία και στην Πράσινη Χημική Τεχνολογία θεωρείται ότι :
"οι επενδύσεις που καταπολεμούν την αλλαγή του κλίματος δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ενθαρρύνουν την πράσινη ανάπτυξη" Ban Ki-Moon, γενικό γραμματέα των ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος
Σήμερα λοιπόν που η κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης έγινε αντιληπτή απ΄ όλους και είναι διακηρυγμένη κυβερνητική επιλογή εμείς δουλεύουμε στο επόμενο στάδιο : την εξειδίκευση της πράσινης ανάπτυξης στους επιμέρους παραγωγικούς τομείς (στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στα χρώματα, βερνίκια, στη συσκευασία, κλπ).
Κυρίες και κύριοι
Η ΕΕΧ πρωτοπόρος θεσμός από τα μέσα του 20 ου αιώνα, θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι αποτελεί συνισταμένη έκφραση των χημικών και δεν παραμένει αυτονόητα, και χάριν μόνο νομικών διατυπώσεων, σύμβουλος των πολιτών και της πολιτείας. Ως εκ τούτου ως σύμβουλος της πολιτείας αλλά και ως φορέας παραγωγής πολιτικής στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξει περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες που αναφέρονται :
- Στην παιδεία
- Στην βιομηχανία
- Στο περιβάλλον
- Στην προστασία του καταναλωτή
- Στην έρευνα
- Στην υγεία & ασφάλεια
- Στον πολιτισμό
Παράλληλα θα φροντίσουμε για την ουσιαστική εκπροσώπηση των συμφερόντων των Ελλήνων χημικών, χωρίς να παραγνωρίζονται οι απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας. Στόχος είναι μια ΕΕΧ ισχυρή, ενεργή, παρεμβατική και φιλική στον χημικό.
Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά, υγεία και ευτυχία σε σας και στις οικογένειές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου