Καλώς ορίσατε στο ενημερωτικό blog του Π. Τ. Κρήτης της Έ. Ε. Χ.
Σκοπός δημιουργίας του blog είναι
να λειτουργήσει ως ένα μέσο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για θέματα Χημείας και όχι μόνο!
Περιμένουμε τις απόψεις σας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας!

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Π. τ. Κρήτης
Επιμενίδου 19, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο-fax : +30 - 2810 - 220 292
e-mail: eexkritis@yahoo.com
Site: www.eex-crete.gr
Αναζητείστε την ομάδα μας στο facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=295140294473

Ωράριο λειτουργίας της γραμματείας του Π.τ. Κρήτης:
Τετάρτη, Παρασκευή 18:00-21:00

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Επιμορφωτικό Σεμινάριο : "Ασφάλεια Τροφίμων και Ποιότητα"

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών προτίθεται να οργανώσει το επόμενο διάστημα επιμορφωτικό σεμινάριο 20 ωρών με θέμα "Ασφάλεια Τροφίμων και Ποιότητα"
Το σεμινάριο θα γίνει στα γραφεία του Π.Τ., Επιμενίδου 19 (κάτω ακριβώς από το Γενικό Χημείο του Κράτους) τις παρακάτω ημερομηνίες Κυριακή 16/11/2014, Σάββατο 22/11/2014, Σάββατο 29/11/2014 και Σάββατο 6/12/2014 από 5 ώρες κάθε φορά.
Ώρα έναρξης 09:00 π.μ. και λήξης 14:30 μμ, με ένα διάλειμμα για καφέ 11:00 πμ - 11:30 πμ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε απόφοιτους τμημάτων Χημείας αλλά και σε άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με το αντικείμενο.
Θα διδάξει ο Δρ Ιωάννης Τσαγκατάκης εγκεκριμένος επιθεωρητής ΕΦΕΤ.

Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:
Για συμμετοχή 20-30 ατόμων
Χημικοί μέλη της ΕΕΧ οικονομικά τακτοποιημένοι 30€
Χημικοί μέλη της ΕΕΧ με οφειλές 30€ + μία συνδρομή
Άνεργοι χημικοί 15€
Μη χημικοί 60€
Για συμμετοχή 31-40 ατόμων
Χημικοί μέλη της ΕΕΧ οικονομικά τακτοποιημένοι 20€
Χημικοί μέλη της ΕΕΧ με οφειλές 20€ + μία συνδρομή
Άνεργοι χημικοί 10€
Μη χημικοί 45€

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται πρέπει να συμπληρώσουν την «αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Π.τ. Κρήτης (www.eex-crete.gr) και θα διατίθεται επίσης στα γραφεία του Π.τ. Κρήτης (Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή 6-8 μμ) και στην γραμματεία του Τμήματος Χημείας, όπως επίσης και από το γραφείο Α212 (κ. Κουβαράκης). Η αίτηση θα μπορεί να αποσταλεί και ηλεκτρονικά στο e-mail: eexkritis@yahoo.com. Σε περίπτωση συμπλήρωσης των θέσεων του σεμιναρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προβλέπεται συμμετοχή το μέγιστο 40 ατόμων.Δυο λόγια για το σεμινάριο
Ποιότητα τροφίμων είναι το σύνολο των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος που  ικανοποιούν αδιαπραγμάτευτα τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις του καταναλωτή, που προστατεύουν την υγεία του και συμβάλλουν στην προαγωγή της.  Για την επίτευξη αυτής εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η  επιστήμη τροφίμων, που απαρτίζεται από πολλούς κλάδους των θετικών, και όχι μόνο, επιστημών: την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, τη νομοθεσία και τη διατροφή, τη χημεία τροφίμων, την τεχνολογία τροφίμων, τη βιολογία, τη μηχανική, τη γεωπονία κ.ά. Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τις τρεις πρώτες.
Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων είναι η επιστήμη που δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας της υγείας του καταναλωτή από τους κινδύνους τροφίμων. Οι αρχές της εφαρμόζονται στη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων με την ανάπτυξη του συστήματος HACCP. Αυτό είναι ένα σύστημα αυτοελέγχου προληπτικό και προστατευτικό, που εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητες, η οργάνωση και η αξιοποίηση όλων των απαραίτητων πόρων (παραγωγή, ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις κά). Σε αυτό συντελεί η εφαρμογή ενός προτύπου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που είναι το ISO 22000. Η νομοθεσία παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, πρώτον θεσπίζοντας τις αναγκαίες διατάξεις για την ομαλή εφαρμογή της από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και δεύτερον την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων. Έτσι το σύστημα HACCP είναι υποχρεωτικό από 1/1/2006 με βάση τον κανονισμό 852/2004 της ΕΕ, αλλά και με την πρόσφατη υπουργική απόφαση Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/ΦΕΚ 2718/8-10-2012 τ. Β.
Η διατροφή ασχολείται με τη θρεπτική αξία των τροφίμων μελετώντας τα συστατικά των τροφίμων και τις ομάδες αυτών σε σχέση με τις ανάγκες του ανθρωπίνου οργανισμού. Αυτή η επιστήμη καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του αιώνα, την  παχυσαρκία, που έχει, ως επακόλουθο, μια σειρά από ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη κ.ά. Επίσης δρα, ως προληπτικό μέτρο για τις διάφορες μορφές του καρκίνου. Μια σύγχρονη διατροφική προσέγγιση είναι “το πιάτο μου” (αντικατέστησε τη γνωστή πυραμίδα) ενώ σχετικό πρότυπο, διεθνώς αναγνωρισμένο είναι η κρητική διατροφή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του χημικού είναι  πολυσήμαντος και δια μέσου των παραπάνω επιστημονικών προσεγγίσεων μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος για την επίτευξη της ποιότητας των τροφίμων.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτός ο χώρος μπορεί να μην είναι εντελώς νέος, όμως είναι πρόσφορος και μπορεί ν’ αποτελέσει μια καλή επαγγελματική διέξοδο για τους χημικούς τα επόμενα χρόνια.

Διαμόρφωση προγράμματος

Εισαγωγή στην Ποιότητα τροφίμων (2 ώρες)
Η επιστήμη τροφίμων
Η Διοίκηση ολικής ποιότητας και τα τρόφιμα
Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ)
Η υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και το σύστημα HACCP (8 ώρες)
Κίνδυνοι τροφίμων
Προαπαιτούμενα προγράμματα
Προκαταρκτικά στάδια HACCP
Οι 7 αρχές του HACCP
Το σύστημα ISO 22000:2005
Η νομοθεσία και η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων (2 ώρες)
Το πακέτο υγιεινής της ΕΕ
Εθνική νομοθεσία
Οδηγοί υγιεινής
Η διατροφή σήμερα (8 ώρες)
Τα συστατικά των τροφίμων
Ομάδες τροφίμων
Διατροφή και ποιότητα προϊόντων
Σύγχρονες προσεγγίσεις της σωστής διατροφής

Επίσης θα ανατεθεί εργασία με συγκεκριμένη περίπτωση μελέτης (case study)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου